| Telefon: +47 468 11 703 | Epost: post@houseofsingles.no
Forside /  Bambus i klær?

Bambus i klær? Raskt om Bambus Viskose

08.02.2018

Viscose produseres av bambus, svindlerene kaller bambus viskose Klesprodusenter labler feilaktig bambusviskose som bambus, og lyver om at stoffet har antibakterielle, naturlige, tempraturregulerende, eksemmotvirkende og selvrensende egenskaper. Det legges også ut om stoffets miljøvernhensyn. Dette på tross av kritikk fra forskere og miljøvern.

Klesbransjen har siden tidlig 1900-tallet brukt diverse planter som treværk, bambus eller ligende i en kjemisk prosess for å framstille viskose. Originalstoffet brytes ned kjemisk på et molekylært nivå, og å kalle viskose av bambus for bambus, blir litt som å kalle biodisel fra matrester for mat. Viskose er et kunstmateriale ofte benyttet alene eller sammen med polyester i alt fra sokker til dresser fra dressmann.

Viskose som tekstil

Michellidressene vi selger inneholder også viskose, materalet er meget brukbart i produksjon av tekstiler. Uheldigvis så er i utgangpunktet ull og bommul å foretrekke, og stoffet inneholder dessverre få av de, nesten magiske, egenskapene det tilskrives. En dress eller barneklær i 97% viskose er derfor ikke veldig bra, men du trenger ikke å være redd for å bruke klær som inneholder viskose. Problemet med at produsentene merker klærne med ‘bambus’ er at dette er villendende markedsføring, og at de med denne merkningen ønsker å lede kundene til å tro de kjøper et stoff av et annet materiale enn de faktisk gjør. Det amerikanske forbruker rådet har stevnet flere produsenter i USA for feilmerking av viskosetekstiler tilskrevet ‘made of bamboo’, hittil har den første runden stevnede firmaer proaktivt gått i forlik.

Bambusen endres kjemisk til et nytt materiale.

Bambusen blir utsatt for en skikkelig prosess. Etter kokning til ‘veskeformat’ blir det nye stoffet blant annet videre oppløst i kaustisk soda, blandet

med karbondisulfid, løst i lut, ekstrudert og badet i svovelsyre. Etter dette så renser man ut de kjemiske reststoffene, før man starter prosessen for å omgjøre dette til tekstiler. Hva de siste linjer betyr kan kanskje være litt vanskelig for noen, men i det store og hele betyr dette at stoffet bambus er langt fra det stoffet de kaller bambus, og dette er veldig langt fra naturlig!

Håper dette var til opplysning, ta gjerne kontakt hvis det er noe du lurer på eller ønsker å tilføye.

 

*FTC om bambus og viscose av bambus

Top