| Telefon: +47 468 11 703 | Epost: post@houseofsingles.no
Forside /  Smoking

Smoking

06.10.2017

Formelt, stilrent og minimalistisk. Smoking er rangert blant de tre mest formelle antrekkene en mann kan ha på seg. Foran den troner livkjolen på topp og like etter kommer sjaketten. Smokingen ble til som et alternativ til livkjole og sjakett. For mange år siden dro menn til røykerommet etter middag mens lot kvinnene ta seg av sine sysler.

Der røykte de sigarer, drakk Cognac, snakket om dameattributter, sport og ikke minst forretninger. I disse tider var det langt mer vanlig å gå med livkjole enn det er i dag, men for at livkjolen ikke skulle bli luktende røyk begynte menn å gå med en jakke som minnet mest om en slåbrok. En kort, bløt jakke med vattert fôr. Jakken var ofte laget av et elegant stoff eller mørkegrønn eller mørkerød velur. Dette var begynnelsen på det som i dag er smoking.

«Smokingen er langt mer formell enn den sorte dressen og egner seg derfor ypperlig til bryllup.»

Tradisjonene tilsier at smokingen skal være sort, men etter amerikanske skikker kan den også være midnight-blue. Dette er begrunnet med at en midnight-blue smoking virker mørkere enn en sort dersom belysningen er litt dunken. Mange har også fått med seg at smokingen kan være hvit, men denne brukes mest i varmere strøk eller om sommeren. Smokingen er ett aftenantrekk. Den skal ikke bli brukt før mørkets frembrudd eller før klokken 18.00. I senere tider har man gått mer og mer bort fra disse skikkene.

Det har blitt mer og mer populært å bruke smoking i bryllup, som da ofte innfinner seg på dagtid. Smokingen er langt mer formell enn den sorte dressen og egner seg derfor ypperlig til bryllup. De fleste ender opp med å føle seg mer spesiell i en smoking enn i dress, ettersom at dress er noe du kan bruke i alle anledninger, både formelle og uformelle.

Magebelte eller bukseseler til smoking?

Fra gammelt av er det magebeltet som har blitt mest brukt til smoking. Magebeltet brukes for å skjule kanten mellom skjorten og buksen. Det har ikke noe praktisk bruksområde men er en del av tilbehøret for å gi et estetisk penere uttrykk. Ulempen med magebeltet er at det trekker veldig mye oppmerksomhet mot nedre del av magen. Dette er det ikke alle som setter like stor pris på og det kan være ganske uflatterende.

Nå i den siste tiden derimot har også bukseseler fått en fast plass under mange smokingjakker. I motsetning til magebeltet har bukseseler et praktisk formål, nemlig å holde buksene oppe. Ettersom bukseselene er såpass tynne vil det gi en illusjon av en tynnere og lengre kropp sammenlignet med magebeltet. Hvis du velger å gå for bukseseler vil det se penest ut med en smokingskjorte uten riller. Smokingskjortene med riller har som regel kun riller i det fremre partiet av skjorten, likt som med livkjole skjorter hvor kun fremre partiet av skjorten er stivt.

house of singles smoking

Smokingpakke fra 3990,-

Skal du ha skjorte med riller – gå helst for magebelte.

Skal du ha skjorte uten riller – gå helst for bukseseler.

Top