| Telefon: +47 468 11 703 | Epost: post@houseofsingles.no
Forside /  Mansjettknapper ~ Cufflinks

Mansjettknapper ~ Cufflinks

06.10.2017

Mansjettknapper gjennom tidene Mansjettknapper, også kjent som cufflinks, har hatt en viktig del i herrers garderobe i lang tid.

Mansjettknapper gjennom tidene

Mansjettknapper, også kjent som cufflinks, har hatt en viktig del i herrers garderobe i lang tid. Mansjettknapper er kun designet for skjorter som har knappehull på begge sider men ikke påsydde knapper. Den mest tradisjonelle mansjettknappen er den tosidige mansjettknappen.Den består som regel av to like ender som linkes sammen ved hjelp av ett kjede.

Designet på mansjettknappene kan variere, ofte har det blitt brukt symboler som representerer noe, mens nå er det vanligere med simplere mansjettknapper. Det sies at om man skal bruke mansjetter av gull må man bruke de på dagtid, mens mansjetter av sølv brukes på kveldstid. I dag blir ikke disse skikkene er ikke sett på som like viktig som de en gang var.

De første mansjettknappene kom allerede på 1600 tallet men de ble ikke vanlig å bruke før i slutten av 1700 tallet. Etter middelalderen ble de synlige områdene på skjorten (ved nakken, brystet og håndleddene) mer og mer dekorert med broderier, riller og tilbehør. De var kun de rike som hadde råd til å bruke mansjettknapper på denne tiden, så de som ikke kunne ta seg råd til å bruke mansjettknapper brukte små bånd eller enkle knapper for å sikre skjorte ermet.

cufflinks
Tosidig mansjett.

På 1800 tallet var menns garderober meget konvensjonell. De fleste brukte en mørk dress på jobb om dagen og smoking eller sjakett hjemme om kvelden. På midten av 1800 tallet begynte man å lage skjortene stivere enn før og det var da mansjettknappene virkelig ble en del av markedet. Det var nemlig ikke lenger mulig å binde sammen skjorteermene med bånd. Kun menn i middel og overklassen brukte disse skjortene, ettersom at de stive skjortene så mer formelle ut enn de løse. Underklassen hadde heller ikke råd til å kjøpe skjorte og mansjettknapper og dermed ble det å bruke mansjettknapper ett tegn på velstand.

cufflinks

Skjorten skal gå 1 cm nedenfor jakkeermet.
Enhver velkledd herre bruker mansjettknapper til å subtilt fortelle hvem han er.

Fargede mansjettknapper laget av edelstener ble først og fremst brukt av rike menn med en god del selvtillit, men så endret dette seg da mansjettknapper ble ett mote tilbehør. Dette kan vi takke Edward VII, Prince of Wales, for som gjorde fargerike Fabergé mansjettknapper populære på slutten av 1800 tallet.

Utviklingen av mansjettene fortsatte ut i 1920 årene da mansjettknappene ble mer populære enne noen gang før. Nå var de tilgjengelig i alle prisklasser, fasonger, farger og materialer du kunne tenke deg. Det var spessielt populært på denne tiden med mansjettknapper med geometriske mønstre og CoCo Chanel hjalp til med å gjøre motetilbehør akseptabelt å bruke.

cufflinks
Mansjetter prydet med edelsten.
cufflinks
Mer moderne varianter av mansjettknappene. Klikk på bilde for å se video av hvordan du setter på mansjettknapper. (Bildene i dette inlegget er hentet fra google)

Senere kom det en ny skjorte, den som i dag er mest kjent. Skjorten med påsydde enkle knapper. Mansjettknappens tid så ut til å være omme. Det var stor nedgang i bruk av mansjettknapper helt frem til andre verdenskrig. Da begynte menn å like å smykke seg med alt slags tilbehør de kunne finn, slipsnåler, lommeur, ringer, sigar holdere, lightere, klokker og ikke minst mansjettknappene.

I 1970 ble det igjen nedgang for mansjettknappene. Hippie moten gjorde det populært med skjorter som skulle være enkle og skjorter med knapper ble igjen regjerende. Først i 1980 ble det vanlig med de tradisjonelle mansjettknappene.

I dag er det et fåtall av menn som daglig bruker mansjettknapper. Dette kommer som regel av praktiske årsaker hvorav skjortene med knapper opptar mindre plass enn de til mansjetter. Mansjettknapper brukes derimot ofte i formelle anledninger og til smoking, livkjole og sjakett er mansjettknapper det eneste riktige.

Top